Menu Zavrieť

Csalásmegelőzés és felderítés

Az ACFE (The Association of Certified Fraud Examiners) a következőképp határozza meg a csalást, mint „az egyén olyan cselekedete, amely célja a meggazdagodás az őt alkalmazó szervezet vagyonának célirányos kihasználásával”. Egyszerű feltételek alapján a csalást három kategóriába oszthatjuk: sikkasztás, korrupció és hamis hírek terjesztése.

A különböző szervezetek a csalások megelőzése és felderítése terén belső ellenőrzési mechanizmusokat vezettek be. Tipikus példa erre a belső audit, amely az ACFE tanulmányai szerint a csalások kb. 18% – át deríti fel. Belső ellenőrzések és külső auditok a csalások kb. 30% – át fedik fel. Sok szervezet, amely mindkét módszert és alkotórészeit használja, egyre komplexebbekké válnak, adatkapacitásuk exponenciálisan növekszik. Következetes belső ellenőrzések és auditok fontos szerepet játszanak a csalások megelőzése és leleplezése terén, de nem reális azt feltételezni, hogy elégségesek.

Jobb csapdák készítése = operatív elemzések és állandó monitoring

Az operatív ellenőrzések az egyik leghatékonyabb módszert nyújtják a szervezeten belüli visszaélések leleplezésére. A maximális hatékonyság érdekében az operatív elemzés eszközeinek a következő követelményeknek kell eleget tenniük:

  • A potenciális csalás minden mutatóját teljes egészükben kell kezelniük
  • A lehető legaprólékosabban kell elemezni az egyes tranzakciókat
  • Lehetővé kell tenniük az adatok egyszerű összehasonlítását, mégha azok különböző operációs rendszerekből vagy adattárakból is származnak

Cégünk a csalásmegelőzés és felderítés területére az ACL AuditExchangeTM, ACL Desktop Edition és ACL Direct LinkTM SAPTM R/3® termékeit ajánlja.


Ha további információra van szüksége, kérdéseit felteheti adatlapunk segítségével.